Welke motorolie kies je voor jouw auto?

Het staat als een paal boven water dat een goed gesmeerde motor prettig werkt en rijdt. De olie in je motor zorgt dat alle bewegende onderdelen soepel en gesmeerd lopen, het voorkomt wrijving, slijtage en roest, en heeft een reinigende functie.

Is het belangrijk om je motorolie te peilen en te verversen?

Motorolie is een ingrediënt waar je niet vaak bij stilstaat, maar het af en toe verversen van deze olie, en het oliepeil af en toe controleren, is belangrijk om je motor in orde te houden. Te veel olie kan ervoor zorgen dat er te veel druk komt te staan op de oliefilters in je auto, waardoor olie kan gaan lekken. Te weinig olie zorgt voor meer frictie in de onderdelen in je motor, en versnelt slijtage.

Motorolie is dus een belangrijk onderdeel. Maar als je ook maar een moment kijkt naar motoroliën, zie je dat er talloze verschillende soorten zijn.

Maakt het uit welk soort motorolie je gebruikt?

Dit maakt zeker uit. Het kan zelfs zodanig veel invloed hebben, dat je er tot 4% brandstof mee kunt besparen als je de olie gebruikt die het beste bij jou motor past. Bij elke motor past namelijk weer andere olie. Oliën verschillen in hun ‘viscositeit’, dat wil zeggen: dikheid. Bij modernere motoren zijn steeds meer dunnere oliën gewenst, omdat de onderdelen steeds kleiner en dunner worden. Te dikke olie kan dan juist een negatief effect hebben op de soepelheid van de bewegingen. Ook is er een onderscheid tussen synthetische olie en minerale olie. Synthetische olie zorgt voor de minste weerstand binnen de bewegende onderdelen in je motor.

Twee oliemerken die in ieder geval voor automotive een heel volledig aanbod hebben aan oliën zijn Kroon olie en Eurol olie. Het assortiment hiervan is gemakkelijk online te vinden, en de juiste olie kun je via je garage of via verschillende websites voor motorolie gemakkelijk achterhalen.