Tweedehands auto kopen? Pas op voor kilometerfraude!

Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfsauto? Dan zijn er tijdens je zoektocht een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Want als je een auto hebt gevonden van het gewenste merk met niet al te veel kilometers op de teller tegen een goede prijs, wil nog niet zeggen dat je gelijk de hoofdprijs te pakken hebt. Want ook al is het verboden sinds 2014, verkopers willen nog wel eens frauderen met de kilometerstand om zo de auto meer waarde te geven. Wees hier dus alert op als je een auto gaat kopen in Nederland of wanneer je een auto wilt laten importeren vanuit bijvoorbeeld Duitsland.

Kilometerfraude en NAP

De kilometerstand terugdraaien is zo geregeld. Zelfs via zoekmachines is te vinden hoe je dit doet. Maar waag je hier nooit aan, het is streng verboden en kan je een ontzettende hoge boete opleveren. Daarnaast kan het voor de koper ook zeer negatief uitpakken met het oog op de dagwaarde en de verzekering als er sprake is van een ongeval. Het RDW houdt streng toezicht op de kilometerstand van auto’s en andere voertuigen door middel van de Nationale AutoPas (NAP). In dit systeem worden de kilometerstanden van auto’s en  kleine bedrijfswagens bijgehouden. Op deze manier is het voor jou heel eenvoudig om te controleren of de huidige kilometerstand correct is als je een auto wilt kopen bij een aanbieder in Nederland.

 

Auto laten importeren? Doe zelf een check

Zoals je wellicht uit bovenstaande alinea op hebt kunnen maken, geldt de NAP dus alleen voor de kilometerstand voor voertuigen in Nederland. Maar het komt ook dikwijls voor dat je een auto laat importeren, omdat het gewenste model bijvoorbeeld alleen verkrijgbaar is in Duitsland. Hoe kan je dan alsnog de kilometerstand van een Duitse auto controleren? Want ook hier is het niet toegestaan om met de kilometerteller te knoeien.  In dit geval is het verstandig om een beroep te doen op een bedrijf gespecialiseerd in import. Deze helpt je niet alleen met het voertuig van A naar B krijgen, maar regelt ook de aankoopkeuring. De specialist vraagt dus al de servicehistorie en de kilometerstand voor je op.

Wil je liever zelf alles regelen? Kijk dan kritisch naar de staat van de auto, zoals de slijtage van de banden, bekleding, pedalen en het stuur. Check ook de onderhoudsboekjes, keuringsbewijzen en de productiedatum. Twijfel je nog? Dan is het ook nog mogelijk om de autosleutels uit te laten lezen bij de merkdealer.

speedo-4781_640

 

Fraude melden

Wanneer de prijs van een auto te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Ga dus ook nooit de koop aan wanneer je twijfelt. Als je het slachtoffer bent geworden van kilometerfraude, doe dan altijd aangifte bij de politie. Houd er wel rekening mee dat je wel voldoende bewijs moet hebben om de fraude aan te tonen. Bewaar dus alle papieren en maak genoeg foto’s van de auto zelf. En neem bij vragen altijd contact op met een specialist.