Tips om schade aan je auto te voorkomen

Schade aan je auto is natuurlijk nooit leuk. Het is heel erg zonde en kost je waarschijnlijk weer een hoop geld aan reparatiekosten. Daarom is het veel beter om autoschade te voorkomen. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om schade aan je auto te voorkomen. Benieuwd welke dat zijn? Dat vertellen we je in deze blog!

Onderhoud

Ten eerste is het belangrijk om je auto goed te onderhouden. Poets je auto regelmatig, en controleer maandelijks je vloeistoffen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het oliepeil, de remvloeistof en de koelvloeistof. Ook de banden moeten goed in de gaten worden gehouden voor voldoende grip op de weg. Laat sterretjes in de ruit altijd meteen maken om barsten te voorkomen. Dit is namelijk heel gevaarlijk, omdat ruiten met een barst veel sneller kapot kunnen springen. Verder is het verstandig om je auto af en toe weg te brengen voor een kleine of een grote beurt en natuurlijk voor de verplichte APK. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij een Skoda dealer in Amsterdam.

Voorbereidingen

Ook zijn er een aantal voorbereidingen die je kunt treffen voordat je de weg op gaat. Maak je bijvoorbeeld gebruik van navigatie? Voer dan altijd het adres in voordat je vertrekt. De navigatie instellen tijdens het rijden vergroot de kans op ongelukken. Zorg bovendien voor schone ruiten, goede ruitenwissers en goed afgestelde spiegels. Ook je verlichting moet uiteraard op orde zijn. Veel autoschade bestaat uit parkeerschade. Kijk dus altijd goed rond voor je gaat wegrijden of inparkeren. Kijk buiten de auto al of er bijvoorbeeld kleine paaltjes staan waar je rekening mee moet houden. Tot slot is het verstandig om altijd op tijd op weg te gaan en rekening houden te houden met de spits. Als je moet haasten, rijd je namelijk eerder schade.

Op de weg

Op de weg zijn er ook een aantal zaken waar je op kunt letten om schade te voorkomen. Een aantal hiervan zijn vanzelfsprekend, maar daardoor niet minder belangrijk. Houd je bijvoorbeeld altijd aan de maximumsnelheid en volg ook waarschuwingen op. Laat je ook niet opjagen en houd voldoende afstand. Een goede manier voor het houden van voldoende afstand is de twee-secondenregel. Hiervoor kun je een referentiepunt zoals een boom of lantaarnpaal in gedachten nemen waaraan je voorligger voorbij gaat. Begin op dit moment met tellen. Als je binnen de twee seconden ook voorbij het referentiepunt komt, houd je te weinig afstand. Wees bovendien altijd alert en denk mee met andere weggebruikers. Kijk goed vooruit en wees voorbereid op bestuurders die bijvoorbeeld onverwachts remmen.

Afleiding

Afleiding in de auto kan er ook voor zorgen dat je schade rijdt. Zet de radio dus niet te hard en houd je niet bezig met je telefoon. Als je echt moet bellen, doe dit dan handsfree. Ga tot slot geen discussies aan met de passagiers in je auto.

Rekening houden met weersomstandigheden

Ook is het verstandig om rekening te houden met weersomstandigheden. In de zomer is het belangrijk om je koel te houden door middel van airco en voldoende drinken. Bij laagstaande zon moet je extra goed opletten. Ook in de winter zijn er veel gevaren die voor schade kunnen zorgen. Leg op het juiste moment de winterbanden onder je auto. Ook is het belangrijk om bij gladheid extra goed voor je te kijken en extra afstand te houden. Bij mist wordt het zicht ook ernstig belemmerd. In de winter merken we natuurlijk ook dat het sneller donker wordt. Dan is het belangrijk om goed uitgerust de weg op te gaan en te zorgen voor schone ruiten en goed zicht. Nog een tip: zet de verwarming niet te hoog. Hier wordt je namelijk sneller moe van.