Op zoek naar een nieuwe auto

Je hebt pas je rijbewijs gehaald, of je staat op het punt het te halen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk fatsoenlijk de weg op kunnen, want je hebt er immers zo hard voor gewerkt. Om dit te doen moet je een auto hebben. Maar hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Waar let je precies op en wat is je budget? Wij helpen je op weg!

Nieuw of tweedehands?

Eerst moet je beslissen of je je eerste auto nieuw wil kopen, of een tweedehandsmodel aanschaffen. Het voordeel van een nieuwe auto is dat je keuze hebt uit alle modellen die momenteel op de markt zijn. Bovendien weet je zeker dat je auto dan betrouwbaar werkt. De prijs ligt bij een nieuwe auto echter veel hoger. Je moet ook wachten op de levering, terwijl je bij een tweedehands auto je voertuig meteen tot je beschikking hebt. Verder is tweedehands kopen ook nog eens een goede manier van recycleren.

Uitproberen

Wat voor merk en type auto je wil, weet je wellicht nog helemaal niet zo goed. De enige ervaring van auto’s is waarschijnlijk je lesauto geweest. Per rijschool kan dit verschillen. Bij Rijschool Troy rijden ze in moderne Volkswagens. Dit doen ze bij veel andere rijscholen ook. Veel meer ervaring in soorten auto’s zul je hier dus niet snel opdoen. Vraag eens in je omgeving wat voor auto men heeft en of je er eventueel een rondje in mag rijden. Natuurlijk mag je bij de dealer of een andere aanbieder ook wel een proefritje maken, maar dan weet je in ieder geval alvast waar je je wel en niet op wilt focussen.

Wat zijn de kosten?

Denk buiten de kost om je auto te kopen ook aan de bijkomende kosten die bij je eerste auto komen kijken. Zo heb je bijvoorbeeld belastingen en verzekeringen die je moet betalen. Verder zijn er nog enkele kosten die uniek zijn aan je eerste auto, als je deze besluit nieuw te kopen, zoals een kentekenplaat, het inschrijvingsbewijs en de BIV.

Een auto importeren uit het buitenland?

Je kan ook een auto laten importeren uit het buitenland. Dit kan, afhankelijk van welke auto je koopt, zeer geldbesparend zijn. Dit komt omdat andere landen natuurlijk andere btw-tarieven aanhouden. Het is bovendien zo dat de tweedehands automarkt in landen zoals Duitsland nu eenmaal veel uitgebreider is dan die hier. Je hebt dus ook veel meer keus. Misschien rijd je zelfs met een unie exemplaar rond dat hier (nog) niet wordt verkocht.