Hoe onderhoud je je trailer?

Als vrachtwagenchauffeur of eigenaar van een transportbedrijf krijg je er waarschijnlijk vaak mee te maken: trailers. In deze trailers kan van alles vervoerd worden en het is dan ook belangrijk dat de trailer goed onderhouden wordt. Om de kwaliteit van je trailer te waarborgen, kan het van belang zijn om regelmatig even alles na te lopen. Jaarlijks, maandelijks maar ook dagelijks kun je je trailer onderhouden.

Dagelijks onderhoud

Niks is minder leuk dan pech met de auto, of toch wel? Pech met de vrachtwagen is nog vervelender. Je wilt tijdens het rijden natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het belangrijk dat je voordat je vertrekt de trailer nog even controleert. Check of de buitenzijde, de laadruimte, de deur en de verlichting geen schade heeft en kijk of alles nog goed functioneert. Dagelijks trailer onderhoud voorkomt teleurstellingen onderweg en ook nog eens geld. Als je al snel achter een probleem komt, kun je dit vaak nog goed en makkelijk repareren.

 

Drie maandelijkse inspectie

Alleen dagelijks onderhoud is niet genoeg. Vaak controleer je alleen de zichtbare dingen, maar houd je geen rekening met bijvoorbeeld de vloer. Je kunt dan om de drie maanden een inspectie uitvoeren. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Je moet rekening houden met deze belangrijke punten:

  • Controleer of de deuren goed dicht gaan en er geen lucht doorheen komt.
  • Kijk of alle elektrische aansluitingen goed vastzitten. Er mogen bijvoorbeeld geen scheurtjes in de bedrading zitten.
  • Controleer of de klemmen van de accu’s corrosievrij zijn en goed vastzitten.

truck-1915254_1280 (1)

 

Jaarlijks controleren

Het is ook verstandig om de trailer eens per jaar door een professioneel bedrijf te laten controleren. Deze deskundigen zien toch vaak net iets meer dan jij doet. Je kunt dan ook direct de APK-keuring laten doen. Bij deze jaarlijkse controle worden alle onderdelen van de trailer goed bekeken en gecontroleerd. Het kan mogelijk zijn dat de vloer van de trailer toe is aan een nieuwe toplaag of dat er een geheel nieuwe vloer gelegd moet worden. De trailer heeft een langere levensduur als je deze regelmatig laat controleren.