Alles over de elektrische fiets

Denk je erover na om een elektrische fiets aan te schaffen? Dan loop je vast tegen een aantal zaken aan. De elektrische fiets is een stuk prijziger dan een normale fiets, dus wil je zeker weten dat je de juiste fiets koopt. De juiste elektrische fiets vinden is niet makkelijk, dus zetten wij een aantal dingen op een rijtje.

De verschillende merken

Steeds meer fabrikanten hebben hun zinnen gezet op de elektrische fiets. Dit heeft ervoor gezorgd dat er meer keuze is op de markt. Aan de ene kant is dit natuurlijk hartstikke fijn, want dan is de kans groter dat de juiste fiets voor jou er bijzit. Wel is het een stuk lastiger om deze te vinden, omdat het er zoveel zijn.

Tip: kijk bij FastFuriousScooters.nl om goedkoop een e-bike te kopen of leasen 2018

Op de markt zijn er een aantal bekende merken te vinden zoals Batavus. Batavus heeft een ruim assortiment aan elektrische fietsen, dus wil je voor een merk gaan die bekend in de horen klinkt en daardoor betrouwbaarder wordt? Dan is Batavus een uitstekende keuze, maar ook Gazelle en Sparta hebben een breed aanbod.

Ben je op zoek naar een wat stoerder en ruiger uitziend model? Ga dan voor een fiets van B4 bikes. Zij maken elektrische fietsen met een Harley Davidson look. Perfect voor de wat ruigere types dus!

Ook uit Duitsland komen er veel elektrische fietsen. Bulls, Ave, Cube en Kreidler zijn voorbeelden van Duitse merken. Kreidler is ook gespecialiseerd in elektrische mountainbikes.

Het merk Kalkhoff maakt vooral veel stadsfietsen, tourfietsen en XXL fietsen. Wil je de fiets vooral gebruiken voor stadstochtjes? Dan zijn deze elektrische fietsen zeer geschikt. Wil je minder hard trappen? Dan zijn de fietsen van Mihatra juist geschikt.

Speelt geld een grote rol? Dan is het verstandig om naar de fietsen van Montego of Cross te kijken, zij hebben een assortiment met wat goedkopere modellen.

Onderhoud

Als je eenmaal de juiste fiets hebt gevonden is het van belang dat hij goed wordt onderhouden. Gelukkig heeft de elektrische fiets bijna niet meer onderhoud nodig dan de gewone fiets. Bij aankoop van de fiets zal de specialist als het goed is aangeven wanneer er onderhoud moet plaatsvinden, maar dit is sterk afhankelijk van het aantal kilometers. Geeft de specialist dit niet aan, vraag er dan naar. Het wordt aangeraden om periodiek een onderhoudsbeurt uit te laten voeren bij de specialist.

Voor de ouderen onder ons zijn er deze speciale elektrische fietsen voor senioren.

Qua onderhoud waar je zelf rekening mee kan houden is ongeveer gelijk aan de gewone fiets. Denk hierbij aan het checken van de banden, het schoonmaken van de fiets, het controleren van de verlichting, de remblokken inspecteren en de schroeven en boutjes bekijken. De accu van de fiets is vrijwel onderhoudsvrij. Wel is het verstandig om de elektrische fiets regelmatig te gebruiken, zodat het proces van het opladen door blijft gaan waardoor de accu in goede conditie blijft. Wordt het kouder buiten? Dan is het verstandig om de accu te bewaren op een vorstvrije plek. Ook is het zeer belangrijk dat de accu direct wordt opgeladen nadat deze leeg is.